PANO IKLIMLENDIRMESI ISI HESABI VE ÇÖZÜM ÖNERILERI
Gelisen teknoloji ile birlikte elektronik parçalarin ve bulunduklari pano veya kabinlerin sogutulumasi bir ihtiyaç halini almis ve degisik çözümler sunulmustur. Bazen basit bir ventilasyon ile sorun çözülebilirken birçok durumda da mühendislikî bir hesaplama ve degisik çözüm önerileri sart olmustur. Bu yazida bu seçim için göz önünde bulundurulacak kriterler çözüm alternatifleri ve isi hesaplamalari konusunda bilgiler bulacaksiniz.
GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULACAK KRITERLER
- Bütün sistem sogutmaya ihtiyaç duymaktamidir veya dogal sogutma yeterlimidir?
- Isiya duyarli özel parçalar bulunmaktamidir?
- Kabin içerisinde ne kadar isi üretilmektedir?
- Kabin içi tolere edilebilecek maksimum sicaklik nedir?
- Dis ortam sicakliklari hangi aralikta degismektedir?
- Ilave isi gerektirecek düsük sicakliklar bulunmaktamidir?
- Havanin nem orani nedir?
- Dis ortamda kabin elemanlarina zarar verebilecek kir,yag veya partiküller bulunmaktamidir?
- Özel filtreler gerekmektemidir?
- Mevcut bir soguk su kaynagi bulunmaktamidir?
Görüldügü üzere pano iklimlendirmesinin uygun çözümü için birçok kriter göz önünde bulundurulmalidir. Oysaki ülkemizde bu çözüm biraz kara düzen yapilmakta bazen fazla kapasiteli bazen de yetersiz kapasiteli çözümler müsteriye sunulmaktadir.Buda fazla enerji tüketimi,malzemelerin isidan zarar görmesi gibi olaylara sebebiyet vermektedir ERDINÇ KLIMA olarak bizim felsefemiz pano iklimlendirmesinde dünya devi olan ve genis ürün yelpazesine sahip RITTAL ürünleriyle uygulamaya en basit ve uygun çözümü saglamaktir.
PANO IKLIMLENDIRMESINDE KULLANILAN ELEMANLAR
Fanlar, isi esanjörleri, klimalar ve isiticilar ve pano iklimlendirmesinde karsimiza çikan ürünlerdir.
FANLAR:Isi yükünün fazla olmadigi ve ventilasyonun yeterli oldugu durumlarda fazla yer kaplamamasi ve maliyetin ucuz olmasi nedeniyle tercih edilmelidir. Uygulamada da üfleme kabin içine dogru yapilip içeri toz yada herhangi bir parça girmemesi içinde filtre mutlaka kullanilmalidir. Fanlar ayni zamanda pano içerisinde de isi dagilimini saglamak içinde kullanilirlar.
ISI ESANJÖRLERI: Isi esanjörleri ise dis ortam sicakliginin pano içi istenilen sicakligindan daima düsük olan iklimlerde düsük isletim maliyetleri ile iyi bir çözümdürler. Gerçi pano içi istenilen sicakligin 35 derece oldugu varsayilirsa bu sicakligin 40-45 dereceyi buldugu ülkemizde tek basina bir çözüm olusturmaz ancak isletmede mevcut bir soguk su kaynagi (çiller, sogutma kulesi) bulunuyorsa isi esanjörleride çok iyi bir çözüm olusturabilirler.
KLIMALAR: Bunlar pano klimasi yada kabin sogutucusu diye bildigimiz ürünlerdir ve pano iklimlendirilmesinde yaygin olarak kullanilirlar. Kapali devre cihazlardir ve pano içerisindeki hava ile dis ortam havasinin karismasini engelledigi gibi içerinin nemini de alarak elektronik parçalarin zarar görmesini engeller.
ISITICILAR: Özellikle dis ortam panolarinda kullanilan isiticilar ilave isi gereken durumlarda etkindirler.
ISI YÜKÜ HESABI
Isi yükü hesabi çözümün olusturulmasinda en önemli faktörü olusturmaktadir. Bu hesapta göz önünde bulundurulacak iki etmen vardir:
- IÇ ISI YÜKÜ
- DIS ISI YÜKÜ
Birincisi pano içerisinde bulunan parçalarin ürettigi isidir, ikincisi ise dis ortamdan içeriye olusan isi transferidir. Dis ortamin yazin 40-45 dereceye ulastigini ve pano içerisi sicakligin 35 derece tutulmaya çalisildigini varsayarsak dis ortamdan içeriye bir isi akisi olur ve de bu bir arti deger olarak toplam isi yüküne katilmalidir.
Iç isi yükü hesabinda birçok farkli yöntem vardir fakat bunlarin içerisinde pano içerisindeki ekipmanin tek tek isi yayiliminin hesaplandigi veya isi difransiyelinin hesaplandigi yöntem en etkinleridir. Parçalarin isi yayilimlari konusunda yeterli bir kaynak yoktur ancak biz bu konuda RITTAL in bir yazilimi olan Therm programii kullanarak hem iç hem dis isi yükü konusunda detayli bir hesap yapabiliyoruz sizinde konu hakkinda bir fikrinizin olusmasi için ikinci yöntem olan isi difransiyeli ile ilgili bilgiyi burada aktaracagim.
Bu yöntem izole edilmemis panolar içindir ve asagidaki basamaklar takip edilmelidir:
- Pano en yüksek gücünde çalismalidir.
- Pano içi hava akisi engellenmeli ve ttüm çikislar izole edilmelidir.
- Panonun tavanindaki sicaklik ölçülmelidir.
- Dis ortam sicakligi ölçülmeli ve farki alinmalidir
- Dis yüzey alanini square feet cinsinden hesaplayiniz
- Asagida verilmis listeden isi farkinin karsisindaki degerle yüzey alnini çarparak Iç Isi Yükünü hesaplayiniz
Dis isi yükündede yine bir pratik yöntemle hesaplanir bu yöntemde:
- Dis yüzey alani ft² cinsinden hesaplanir.(1 m²=10.76 ft²)
- Maksimum dis sicaklik pano içi tutulmasi gereken sicakliktan çikarilir ve fahrenait cinsinden fark hesaplanir.
- Üstteki iki deger 1.25 katsayisiyla çarpilir ve dis isi yükü BTU cinsinden hesaplanir.
Hazirlayan |
Taylan Akkurt |
Makine Mühendisi |